about us

links

Brodska udruga tamburaša osnovana je u kolovozu 2007. godine. Nakon osnivačke skupštine i registracije Udruge, već u rujnu iste godine, točnije, 30. rujna. 2007. godine, nakon prvih priprema, organizira prvu Tamburašku promenadu u brodskoj tvrđavi u kojoj su sudjelovali brojni tamburaški sastavi.

Jedan od glavnih ciljeva Udruge od samih početaka bio je ponovno osnivanje gradskog tamburaškog orkestra, što je u listopadu 2007. godine (nakon 18 godina stanke) i omogućeno. Brodski tamburaški orkestar tako već u studenome 2007. godine održava svoj prvi nastup. Nakon toga slijede probe orkestra i pripreme za nastupe, od kojih je svakako najvažniji onaj početkom svibnja 2008. godine u sklopu najvećeg tamburaškog orkestra na svijetu, u programu Šokačka rapsodija, u Zagrebu.

Kako je Udruzi osnovni cilj očuvanje, promicanje, razvitak i unapređenje tamburaške glazbe, ista početkom 2008. organizira i odgojno-obrazovne seminare vezane uz tamburašku glazbu. Naime, u siječnju 2008. godine organiziran je stručni seminar u kojem je sudjelovao jedan od najpoznatijih tamburaša današnjice, Marko Benić. U veljači program je nastavljen predstavljanjem tamburaškog sastava Milenij, a u ožujku nastupom zbora iz Rovinja. Također je organizirana i prva Zabava Brodske udruge tamburaša na kojoj su se tamburaši, a i njihovi gosti, ugodno družili uz zvuke tambure.

Tijekom ljeta 2008. godine u suradnji s Turističkom zajednicom grada Slavonskog Broda, Brodska udruga tamburaša organizira osam programa u brodskoj tvrđavi s ciljem vraćanja društvenih događanja u tvrđavu.

Djelatnosti Udruge su:
- planiranje rada
- organiziranje i sudjelovanje na javnim nastupima i kulturnim programima na području Republike Hrvatske i u inozemstvu
- glazbeno unapređivanje i stručno usavršavanje
- organizacija multimedijalnih radionica i događaja
- nabavka i iznajmljivanje stručne opreme
- razvijanje programa međunarodne suradnje te uključivanje u rad Udruge
- izdavanje knjiga i časopisa
- snimanje i izdavanje audio i video materijala
- jačanje suradnje sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i izvan nje

Rad Udruge je javan.

2009. godine Udruga ugošćuje zagrebački tamburaški sastav Serbus te u prostorijama Galerije Ružić tako omogućuje još jedan vrhunski glazbeni događaj. Poseban dojam, kao krunu na slična događanja u 2009. godini, ostavlja, također zagrebački, Kvartet Corona, koji je svojom jedinstvenom interpretacijom povezao različite glazbene žanrove i izričaje te ih ponudio brodskoj publici kao nešto uistinu jedinstveno i nadasve zanimljivo. Dakako, rad Udruge intenzivno će se nastaviti i sljedeće godine, kako na kulturnom, glazbenom, tako i na društvenom planu.