news

links

Udruga dobila prostor za prvi muzej tambure u svijetu

Udruga dobila prostor za prvi muzej tambure u svijetu

Slavonski Brod bit će prvi grad u Hrvatskoj i svijetu koji će imati muzej tambure!

Brodska udruga tamburaša je 23. svibnja 2012. potpisom ugovora između brodskog gradonačelnika Mirka Duspare i predsjednika Brodske udruge tamburaša Krešimira Dokuzovića, dobila na korištenje prostor u zapadnoj kurtini Tvrđave Brod. Prostor je to koji za početak veličinom zadovoljava realizaciju ideje o prvom Muzeju tambure.

Poznato je da su začetnici ove ideje maestro Mihael Ferić, naš poznati glazbeni pedagog i veliki poznavatelj tambure, te brodski vrsni majstor glazbalar Mladen Jurković. Ideju je tajnik naše udruge
Mladen Rakić, koji je od samog početka sa spomenutim dvojcem razvijao projekt, prestavio članovima i vodstvu udruge. Udruga je ideju prihvatila i odlučna je sprovesti je u život.

S obzirom da je jedan od glavnih izazova vezano uz prostor budućeg muzeja vlaga, u postupku je proces odvlaživanja prostora i dovođenje količine vlage u zadane okvire potrebne da bi se muzej počeo opremati. Paralelno s tim, vodstvo udruge nabavlja opremu u kojoj će biti pohranjeni drogocjeni instrumenti i ostala muzejska građa te ostalu potrebnu opremu. Do otvaranja muzeja bit će potrebno namaknuti još dosta novca, pa je vodstvo udruge već kandidiralo ovaj projekt prema različitim fondovima i zakladama. Također je bitno istaknuti i odličnu suradnju s Turističkom zajednicom grada Slavonskog Broda i njenom direktoricom Biljanom Lončarić, koji rad Udruge podupiru i prate od samog početka.
Prilikom potpisivanja ugovora između grada Slavonskog Broda i Brodske udruge tamburaša iskazana je želja da muzej bude otvoren u rujnu ove godine. Stoga, očekujemo pomoć i ostalih privrednih subjekata i pojedinaca, kako u gradu tako i u županiji, jer ovo je projekt koji će biti na čast svim ljudima u gradu, županiji, Slavoniji i Hrvatskoj.
Ono što je važno, također je da ovaj jedinstveni muzej neće biti klasičan muzej, već živi prostor u kojem će se događati razni sadržaji – koncerti, izložbe, seminari…

Uskoro ćemo na ovim internetskim stranicama izvjestiti o radovima na uređenju budućeg muzeja.